0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Suriye adımlarının  piyasalara etkisi

Halep'den başlayan yeni göç dalgaları ABD ve Avrupa'nın rahatsızlığını tekrar gündeme getirecek. Asıl rahatsız oldukları Müslümanlar'ın katledilmesi değil sığınmacı olarak ülkelerine girecek Suriye'liler. 

Cenevre görüşmelerinden umutsuz olan liderler Ortadoğu'daki savaşların devam etmesi, Türkiye'nin sorunu olduğu kadar Avrupa'nın da sorunu olduğunu her defasında hatırlatıyor. Merkel'in Türkiye ziyareti bu tezi doğruluyor, tek istedikleri Türkiye Suriyeliler'in Avrupa'ya girişini engellesin. Sığınmacıların Türkiye'ye ekonomik maliyetlerine destek vermek için Suriyeli sığınmacılar için vaad ettikleri paraları bu görüşmede kesinleşeceğini bekliyorum. 

Jeopolitik ve terör riskleri iç piyasalarda 3 aydır ciddi bir şekilde hissediliyor, ihracat rakamları, turist sayısı ve enflasyon rakamlarının bu nedenlerden dolayı kötü geldiğini söyleyebiliriz. Hükümet tarafından yapılan açıklamalarda Güneydoğu terör operasyonlarında sona yaklaşıldığı söylense de bölgede terörün hemen bitmeyeceği kanısındayım. Bunun nedeni çok basit. Türkiye topraklarında terörü destekleyen ülkeler, Ortadoğu'da istediklerini alana kadar (Suriye topraklarını parçalara ayırıp yeni harita çizene kadar) terörü desteklemeye devam eder. Bugün Sur biter yarın Yüksekova başlar. Yeni haftada Suriye çok tartışılmaya başlanır. ABD ve Rusya ortak bir noktada anlaşır (menfaat dostluğu başlar) Avrupa'da Türkiye'yi ikna etmeye çalışır. Sonuç ne mi olur? 

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan bu oyunu gördü cevabını hafta içi Latin Amerika'dan söyledi. 

Sayın Başbakan Davutoğlu tüm kabinesiyle Terörist ve destekçilerine Mardin'den mesajını verdi. 

Yani Türkiye Devleti bu oyunu çok güzel görüyor. Yabancı yatırımcılar bir yandan ikna edilirken, içerde verilen mesaj sadece Doğu ve Güneydoğu'ya verilmedi, tüm Türkiye ekonomisine verildi. 

Gel gelelim piyasalar Suriye için atılan adımları nasıl fiyatlayacak bakalım. 

Geçtiğimiz hafta doların sadece iç piyasalarda değil tüm küresel piyasalarda da değer kaybettiğini gördük. Bazıları bu durumu Fed'e bağlasa da bunun sadece kur oyunu olduğunu asla unutmayın. “Fed'in kur oyunu başlıklı yazımı hatırlayın”. Her toplantı öncesi dolar kuru geniş bir bantda dalgalanıyor aradaki kur farkını yine onlar kazanıyor. Jeopolitik riskler tamamen ortadan kalkmadan bu sert düşüşleri fırsata çevirmenizi önerebilirim. ABD, Suriye ile ilgili kararında Türkiye'yi yalnız bırakıp Rusya ile bir olabilir. Türkiye'nin sert tutumu piyasalarda dalgalanmalara sebeb olabilir. 

ABD ve Avrupa 2-3 ay içinde Türkiye'nin Suriye konusundaki haklılığına şahit olacak çok az kaldı. Ancak dikkat edeceğiniz tek şey piyasalarda sert dalgalanmalar devam edebilir. Yapmış olduğunuz yatırımları ve pozisyonlarınızı tekrar gözden geçiriniz. Bu sert dalgalanmalarda herkes; yüksekden satar düştüğünde alırım diye kısa vadeli para kazanma hayali içine girdiklerini görüyorum. Nefsinizle hareket edeceğinize gözlemleyerek hareket etmenizi öneririm. 

Yeni haftaya bakış 

BİST; 74 bin seviyesinin üzerinde kapattı, 74,500 direnci kırılamıyor. Dayanmak için yorulduğunu sezinliyorum. 70 desteğini daha çok takip ediyorum. Yükselişleri değil düşüşleri fiyatlamak daha karlı. 

Dolar; 2,92 desteği kırıldı ama aşağıda çok kalıcı olamadı. 2.94 direcini takip edeceğim bugünlerde 2.88-2.86 çok telaffuz edilse de daha erken olduğunu düşünüyorum. Yükselişlerin devam etmesi daha muhtemel duruyor. 

Euro; Parite 1.12 seviyeleri test edilmiş olsa da ortada yükselmesini destekleyecek bir neden yok. Sadece FED bahane edildi. Bahane Fed ise yükselişler bana göre suni. 

Altın; Yılın ilk ayı yatırımcısına yüzde 6.6 kazandırmıştı, ikinci ayın ilk haftasında da kazandırdı. Ons 1.160 Dolar'ı gördü. İçeride gram altın TL 110 TL'ye ulaştı. 110 TL direnci kırılırsa 113 TL'yi takip edeceğim. Bu yükselişler aynı zamanda kar satışlarını da gündeme getirebilir. Elinde altını olanların dikkat edeceği fiyatlar, alım için fırsatı kaçıranlar bir kaç ay daha beklemeleri gerekiyor. 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX